بیابانزایی، تخریب زمینها در مناطق خشک و نیمهخشک است که فروپاشی سرزمین را در پی دارد. این کار عمدتا به واسطه فعالیتهای انسانی و تغییرات آبوهوایی ایجاد میشود.
به گزارش خبرنگار ایمنا، ۱۷ ژوئن به عنوان روز جهانی مبارزه با بیابانزایی در سراسر جهان نامگذاری شده است و دغدغه مندان این حوزه این روز را در کشورهای مختلف گرامی میدارند. بیابانزایی ناشی از خشکسالیها و قحطیهای شدید در اواخر دهه ۱۹۶۰ و اوایل ۱۹۷۰، به عنوان یکی از معضلات کشورهای توسعه نیافته در سطح بینالمللی مطرح شد. ۱۷ ژوئن ۱۹۹۴ پس از تدوین نهایی کنوانسیون مقابله با بیابانزایی، از سوی سازمان ملل روز جهانی مبارزه با بیابانزایی نام گرفت.
بیابانزایی یا تخریب سرزمین در مناطق خشک، نیمه خشک و خشک نیمه مرطوب از جمله مشکلات پیش روی بشر در قرن حاضر محسوب میشود. کمبود بارندگی و پراکنش نامنظم زمانی و مکانی آن، بهره برداری بی رویه از آبهای زیرزمینی، خشکسالیهای پی در پی، بهره برداری غیر اصولی از معادن موجود در این مناطق و… منجر به فرسایش و تشدید بیابانزایی میشود.
افزایش یک میلیون هکتاری وسعت بیابانهای کشور
پرویز گرشاسبی، معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اظهار میکند: تغییر اقلیم و دخالتهای انسانی حدود یک میلیون هکتار به وسعت بیابانهای کشور افزوده است. بر اساس دستورالعملهای کنوانسیون مقابله با بیابانزایی دو مقوله بیابانی شدن و تخریب سرزمین مفاهیمی جدا از یکدیگر هستند. بر اساس آخرین اطلاعاتی که ما به این کنوانسیون ارائه دادهایم حدود ۱۰۰ میلیون هکتار از اراضی کشور ما در معرض تخریب سرزمین است که در این بین ۷۵ میلیون هکتار در معرض فرسایش آبی و ۲۵ میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی قرار دارد.
وی با اشاره به موضوع تخریب سرزمین و بیابانی شدن، میافزاید: در کشور ما ۳۲ میلیون هکتار بیابان داریم که هم منشأ زمینشناسی دارند و هم منشأ اقلیمی، متأسفانه طی دهه اخیر به دلیل اعمال سیاستهای اشتباه در زمینه مدیریت منابع آب و کشاورزی و در مجموع به دلیل تغییر اقلیم و دخالتهای انسانی حدود یک میلیون هکتار کانون گرد و غبار فعال به آمار بیابانهای کشور افزود شده است. با وجود این برخی کانونهای خطرناک گرد و غبار در کشور مانند دریاچه ارومیه، دشت خوزستان و کانونهای مرکزی تا حدود زیادی کنترل شدهاند، از سوی دیگر میتوان گفت که طی ۵۰ سال اخیر حدود ۸ میلیون هکتار از کانونهای فعال بیابانی و طوفانهای شن مهار شدهاند.
بازدید : 1139
27 خرداد 1400 ساعت 11:14 ق.ظ